Sétanaptár
 

Tudod-e, hogy Szentendre miért olyan mediterrán város? Hogy itt találod Magyarországon a legtöbb sikátort? Hogy minden templomnak van egy története?

Vedd fel a kényelmes cipőd, és gyere verünk szombat délelőtt, hogy nyomába szegődj török kori emlékeinknek. Hogy Buda egyik legmeredekebb utcáján felkapaszkodj Gül Baba Türbéjéhez, bejárj eldugott, kicsi budai utcákat és megnézd hogyan néz ki egy török fürdő.

Vác első püspökét Besztertnek hívták és valamikor 1055 előtt foglalta el pozícióját. Hogy ő hol lakhatott nem tudjuk, de azt igen, hogy miután az olasz származású gróf Migazzi Kristóf 1768-ban el kezdi építtetni a Püspöki Palotát a mindenkori püspöknek igen szép lakhelye lesz.

Ezen a koratavaszi napon egy egész napot töltünk Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező városában. Hiszed vagy sem, anno a város egy mocsarakkal körülvett hely volt, ahol Szent István édesapja építette az első kicsiny kővárat.

Reggel jó korán el is indulunk, hogy egy teljes napon át bebarangoljuk a várost. Tudom, hogy te is jártál már itt, ismersz egy-két áltanos dolgot, de ismered-e az igazi titkokat? Kis udvarokat, eldugott kápolnákat? Hogy hol van a Macskalépcső? Hol áll a dzsámi?

Ki Kolodko Mihály és miért titokban helyezi el az általa készített szobrokat? Vajon van-e oka annak, hogy a szobrok éppen oda kerülnek ahová? Mit szól ahhoz az alkotó, hogy a szobroknak gyakran lába kél? Miért dolgozik főként pici szobrokkal és vajon van-e valaki, aki fizet ezeknek a szobroknak az elkészítésért?

Ha azt gondolod, hogy kínai negyed csak az amerikai filmekben létezik, akkor tévedsz. Kőbányán egy akkora, és olyan színes közösség épített magának egy külön világot, hogy amíg nem látod magad sem hiszed el.