Sétanaptár
 

Miért vált annyira népszerűvé ez a hely a gazdagok között és vajon újkeletű jelenségről van-e szó? Honnan kaptam nevét a Vérhalom tér, vagy a Törökvész névre hallgató városrész? Mi a köze és valóban van-e köze Gül Babának a Rózsadombhoz?

Tudod-e, hogy Szentendre miért olyan mediterrán város? Hogy délről érkező lakói formálták ilyenné? Hogy itt találod Magyarországon a legtöbb sikátort? Hogy minden templomnak van egy története?

Reggel jó korán el is indulunk, hogy egy teljes napon át bebarangoljuk a várost. Tudom, hogy te is jártál már itt, ismersz egy-két áltanos dolgot, de ismered-e az igazi titkokat? Kis udvarokat, eldugott kápolnákat? Hogy hol van a Macskalépcső? Hol áll a dzsámi?

A Városliget egykor mocsaras terület volt, ahová a tatárok beüldözvén a magyarokat, azokat mind lenyilazták. Aztán volt idő, hogy Mátyás király vadaskertje volt itt. Aztán itt épül meg - először papírból és fából a Vajdahunyad vára, azonban az Alpár Ignác tervezte épületnek akkora sikere volt, hogy a köz kérésére megépítik majd azt "igazi"...

Molnár Ferenc regényében szereplő helyszínek nem a képzelet szüleményei, a mai napig minden egyes állomása a történetnek - ha más név alatt is -, de megtalálható. Ezek a helyszínek mind szerepeltek Molnár fiatal életében. Akkor amikor még őt is Neumann Ferencnek hívták.

Mi a szerelem? Valóban csupán kémia? Meddig tart? Behatárolható-e időben? Vajon egyenlőek vagyunk-e a szerelemben? Vagy a költőket, írókat jobban megérinti az érzelmek kavalkádja? A világ semmit nem változik. Szerelmek, szenvedélyes, fájdalmas szerelmek voltak, vannak és lesznek. De hogyan élik meg ezeket híres költők, írók? És egyébként is, hol...