Sétanaptár
 

Mi a szerelem? Valóban csupán kémia? Meddig tart? Behatárolható-e időben? Vajon egyenlőek vagyunk-e a szerelemben? Vagy a költőket, írókat jobban megérinti az érzelmek kavalkádja? A világ semmit nem változik. Szerelmek, szenvedélyes, fájdalmas szerelmek voltak, vannak és lesznek. De hogyan élik meg ezeket híres költők, írók? És egyébként is, hol...

Egy esti séta, hogy megcsodáljuk a város karácsonyi fényeit. Adj magadnak egy kis időt ezen a szombat délutánon, hogy a séta során te is ráhangolódj a karácsonyra és megismerd régi korok karácsonyait.

Ezen a decemberi szombaton egy igazán hangulatos, Duna-parti kisvárosba látogatunk el, Ráckevére. Tudtad, hogy az 1440-es években a török elől menekülő szerbek telepedtek meg a városban? Ők fogják aztán majd Kiskeve néven emlegetni a települést, ebből lesz majd idővel Ráckeve…

Vedd fel a kényelmes cipőd, és gyere verünk szombat délelőtt, hogy nyomába szegődj török kori emlékeinknek. Hogy Buda egyik legmeredekebb utcáján felkapaszkodj Gül Baba Türbéjéhez, bejárj eldugott, kicsi budai utcákat és megnézd hogyan néz ki egy török fürdő.

Ha azt gondolod, hogy kínai negyed csak az amerikai filmekben létezik, akkor tévedsz. Kőbányán egy akkora, és olyan színes közösség épített magának egy külön világot, hogy amíg nem látod magad sem hiszed el.

Az 1800-as évek végén a Keleti pályaudvar mögött rohamléptekkel megépülő városrész egyforma házainak padlásai és alagútjai a bűnözők tanyájává váltak. Itt élték mindennapjaikat a negyed "urai", a jasszok. És itt volt az egykori "apacsfészek", Budapest legnagyobb nyomortanyája.

Tudod-e, hogy Szentendre miért olyan mediterrán város? Hogy délről érkező lakói formálták ilyenné? Hogy itt találod Magyarországon a legtöbb sikátort? Hogy minden templomnak van egy története?