Bűnös város - a pesti Csikágó

2023.10.07

Az 1800-as évek végén a  Keleti pályaudvar mögött rohamléptekkel megépülő városrész egyforma házainak padlásai és alagútjai a bűnözők tanyájává váltak. Itt élték mindennapjaikat a negyed "urai", a jasszok. És itt volt az egykori "apacsfészek", Budapest legnagyobb nyomortanyája.

Kép forrása: Fortepan

Itt aztán valóban a minden is előfordulhatott, a történeteknek csak a képzelőerő szab határt. A környék életéről még regény is született, Békés Pál tollából, Csikágó címmel, innen hát a találó elnevezés. Úgy beszélik, hogy hiába épültek az új házak, mégis úgy éltek itt az emberek, mint annak előtte 50 évvel. Aki pedig a környék uraival a "jasszokkal" ujjat akartak húzni, azoknak a fegyverforgatáshoz és a bicska használatához is érteniük kellett, mert azok nem riadtak meg egyiktől sem. Aztán azt is beszélik, hogy reggelente élettelen csecsemők kerültek elő újságpapírba csomagolva.... Az egykori házak jelentős részét azóta felújították, vagy lebontották, de a helyszínek a történetek megmaradtak. Így aztán elmegyünk és megnézzük azokat.

A séta ára: 4.000,- HUF

Időtartama: 2,5 óra

Találkozó helyszíne és időpontja: Budapest, VIII. Keleti pályaudvar, főbejárat 10.00 óra

Merre járunk majd? VIII. kerület

Könnyű séta.


Fizetés módja: a fizetés átutalással történik, az erre vonatkozó részleteket a programra történő jelentkezés után megküldöm a számodra.  

Itt jelentkezhetsz a programra.