Szerelmes Budapest - Budapesti szerelmek...tematikus séta híres szerelmekről

2020.02.08

A szerelem az egyik legvágyottabb emberi érzés, amely nem kerül el senkit, legalább is jó esetben. Néha végtelen örömet okoz, néha végtelen fájdalmat. Ki érző emberi lény, azt előbb vagy utóbb megleli, s a szerelem istennője - legyen az bár görög, vagy római - kiveti rá hálóját.

Forrás: A képen: Karinthy Frigyes és felesége Judik Etel ( Wikipédia, xfree.hu )

No de vajon kit szeretett Karinthy Frigyes? Ki volt az első felesége, kiért még párbajozott is, s kitől fájdalmasan korán búcsúznia kellett?

Ki volt Lovag Freystädtler Jenő pasa ki a nők (s időnként a női lábak iránti) rajongását mi is figyelemmel követhetjük. Hiszen ennek tanújelét is adja... egy budapesti bérház homlokzatán keresztül.

"Keresem a lényegét, kutatom és előállítom példáit az élet e legnagyobb titkának, amely előttem igen gyakorta czéljának is látszik, összegyűjtöm a rája vonatkozó híres vagy érdekes, nyilvánvaló, vagy eddig eldugott okmányokat, feltárom a nevezetes vizsgálódásokat, amelyek eddig folytak, akár tudományos, akár költői alapokon." Így kezdi könyvét Bródy Sándor, melyben nem egyébre vállalkozott, mint arra, hogy megfejti a szerelmet magát. Saját életét is a szerelmi tapasztalatok gyűjtésének áldozta, hiszen nem egy hölggyel kapcsolatban érzett szerelmet. Egy alkalommal az életet is elkívánta magától dobni. A mélységes szerelmi bánat oka nem volt más, mint Erdős Renée. De hol élt Bródy Sándor, s hol vetette papírra ezeket a gondolatokat? Milyen volt a kapcsolata feleségével? S ki volt Hunyady Margit.

A képek forrása:  A képen: Erdős Renée, Bródy Sándor, és Rosenfeld Bella (Könyvesblog.hu, Cultura.hu, Mandarchiv ).

Csinszka alig 17 éves volt, mikor megírta első levelét Ady Endrének; alig 21, mikor hitvese lett, és alig 25, mikor már férje ravatalánál állt. Boncza Berta azaz Csinszka legmerészebb álma az volt, hogy ő is költőfeleséggé váljon, mint Szendrey Júlia. Sikerült neki. De milyen volt kettejük szerelme? Mit szólt az ifjú feleség családja a különleges frigyhez? Sétánk végén ellátogatunk utolsó közös otthonukba. Ahol egy tárlatvezetésen veszünk részt.

S talán mire a sétával végzünk konklúzióként levonhatjuk, a szerelem sosem volt könnyű dolog, ám az egyik legszebb, melyet az Univerzum kieszelt számunkra. S ahány megszületik belőle, éppen annyi arca lesz.  

Forrás: A képen: Ady és Csinszka (Divány).

A séta ára: 3.900,- HUF/fő (mely tartalmazza a belépő, és a tárlatvezetés árát).

A találkozó pontos helye: VIII. Guttenberg tér 4.

Időpontja: 2020. február. 8. 10.00 óra (várható időtartama 2,5-3 óra).

Ha szeretnél részt venni a sétán, akkor kérlek, hogy menj lentebb, töltsd ki a "Jelentkezés" alatti adatlapot, kattints a "Küldés" gombra, és hamarosan küldünk egy válasz e-mailt a részletekkel. Ha kérdésed van, itt azt is felteheted.


Jelentkezés: