Mi a kedvenc kávéd és megmondom ki vagy...na de hogyan kávéznak az olaszok?

2018.08.28

Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy az, milyen kávé a kedvencünk sokat elárul a jellemünkről is. 

Kétféle tábor létezik. Azok akik az eszpresszót vagy netán risztrettót kedvelik. S urambocsá még sem cukrot, sem pedig tejet nem fogyasztanak hozzá.

Ők azok akik a pőre igazságra, az igazi aromára kíváncsiak és valami gyors frissítőre vágynak.
Aztán ott a másik "műkedvelő" csoport, szégyen nem szégyen én is ezt a tábort erősítem. Aki kávét iszik cukorral, sok cukorral, tejjel...és mindenféle egyéb mással, amivel csak lehet.
S hogy mi itt az olasz vonatkozás?
Amikor utasaimmal vagy barátaimmal beülünk egy kávéra Itáliában és valaki capuccinót kér, ráadásul elmúlt már 10 óra, akkor mit sem ér a tökéletes nyelvtudás, a legutolsó olasz divat szerinti viselet, netán a "színekben" meglévő hasonlóság. A lebukás aránya, miszerint nem vagyunk e nép szülöttei, igen magas.
Ugyanis egy igazi olasz 10 óra (ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni 12 óra után) nem fogyaszt ilyen kávéféleséget.
Reggel persze jöhet, valami jófajta édességgel... ugyanis úgy tartják, hogy a nap kezdetekor érdemes bőséges szénhidrát mennyiséggel megtölteni a hasunkat, hogy jól induljon a nap. Ezt a tézist tökéletes osztom. És gyakorolom is minden egyes nap, hűségesen...
Gyermekek persze ekkor sem. Nekik kakaó jár.
Aztán ahogy északról dél felé haladunk úgy a kávé elkészítésének és pörkölésének a módja is megváltozik.
Míg északon lágyabb, kifinomultabb, úgy dél felé haladva a fekete egyre arabosabb, karcosabb, égetettebb lesz. 
És ezzel arányosan csökken a lefőzött kávé mennyisége is.
Az, hogy hogyan képes egy olasz nagyjából 2 óra leforgása alatt meginni mondjuk 3 eszpresszót úgy, hogy szeme sem rebben, örök rejtély marad.
Persze erre is vannak tudományos magyarázatok. Állítólag a nagy melegben a koffein hamarabb lebomlik. Egy szavát nem vonom kétségbe a magyarázatnak. De láttam én már ilyet Budapesten is, januárban.

Szóval ha igazán olaszosan akarunk meginni egy kávét és elmúlt 10 óra, akkor kérjünk egy jóféle eszpresszót és még ott helyben a pult mellett igyuk meg. Néhány kortyban.

+1 tipp ráadásul így még olcsóbb is. 
+1 tipp ha szeretnél egy kicsit jobban elmerülni az olasz kávékban, az olasz kávézási szokásokban, akkor szeptember 1-én szombaton várlak Michele Nocciolinóval a Gustolato Budapest nagyszerű baristájával egy illatos, aromás délutánra.