Házat venni Olaszországban 1 euróért

2018.12.21

Volt egy időszak, amikor szinte hetente kérdezte valamelyik ismerősöm, vagy csak úgy ismeretlenül, hogy valóban ennyiért adnak-e egy házat Olaszországban?

És igen, az én fejemben is számtalanszor megfordult, hogy komolyan utána kellene nézni. Talán egyszer még írtam is egy önkormányzatnak.
Szóval a kérdések alapjai minden esetben azok a cikkek voltak, amelyek időről-időre megjelennek az interneten, miszerint a napfényes Itália -általában déli részén- egy euróért mesés, vagy kevésbé mesés házat vásárolhatunk.
És akkor most sietve hozzá is fűzöm, hogy a lenti eszmefuttatás csupán az én tapasztalataim és gondolataim alapján íródott, ezért ha valamelyik kedves olvasó éppen Olaszországban él, vagy élt és másképpen látja, akkor bátran megírhatja kommentben a véleményét.
Tehát azt gondolom, hogy ezek nem fals hírek, valóban ilyenkor az önkormányzatok - legtöbbször a népességfogyás további megakadályozása érdekében, vagy, hogy a falu/város ismét élettel legyen teli - tesznek ilyen lépéseket. 
Azonban Itáliában sincs kolbászból a kerítés...sőt....
Nyilván oka volt annak, hogy ezek a helyek elnéptelenedtek. És a hiba nem a tengerben, vagy a napsütésben, vagy a remek klímában keresendő. Hanem abban, hogy ahhoz, hogy e fentieket élvezni is tudjuk, ahhoz bizony a napi betevőt is meg kell keresni. És a munkanélküliség meglehetősen nagy, különösen Olaszország déli részein.
Tehát ha sikeresen abszolváltuk az 1 euróért vásárolt ház felújítását a meghatározott időn belül, a szomszédokkal is már annyira jóban vagyunk, hogy reggelenként együtt kávézunk a bárban és már együtt gyúrjuk délutánonként a gnocchihoz a tésztát, akkor sem feledkezzünk meg arról, hogy azért majd a későbbiekben valamiből meg is kell élni.
Persze itt most érvényét is veszíti e fenti mondat abban az esetben, ha a zsebünk jól ki van tömve pénzzel, mert akkor ezeken valóban nem kell gondolkodni.
Azok az olasz ismerőseim akiket már itt Budapesten ismertem meg, szinte 80%-ban Itália déli részéről érkeztek, és a kérdésemre feltett válasz, miszerint miért hagyták ott a hazájukat (legtöbben azért megszenvedik, főleg a tenger hiányát), a legtöbbször az volt, hogy így talán jobban tudnak boldogulni. Úgy érezték itt több lehetőségük van.
Olaszországban még olaszként is nehéz munkát találni, és az sem sokat segít, ha feleségként élünk ott. 
Persze rengeteget javít a helyzeten, ha mondjuk egy családi vállalkozásba tudunk bekapcsolódni.
De nem olaszként nehezített pályán mozgunk, és ha már nem feltétlenül csak a bambinik nevelésével szeretnénk foglalkozni és eltartottak lenni, hanem szeretnénk ismét csatlakozni a pénzt keresők táborához, akkor jól ki kell bélelni türelemmel a lelkünket. 
Persze senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy pályázatot adjon be ilyen esetben, sőt ha megtette és sikeres, akkor szívesen hallanánk róla. Csak nem szabad a pillanatnyi nagy lehetőségre koncentrálni, a későbbiekre is gondolni kell....
A lenti kép Gangi városában készült (sajnos nem én voltam az elkövető), ám ez volt az első azok között a települések között, amely meghirdette ezt a programot.
És Gangi is délre található, Szicíliában.
Nem régen egy szardíniai kisváros is beállt a sorba, ők is árultak kőházakat 1 euróért, a pályázatok özönlöttek. Érdekes módon elsősorban a tengerentúlról. 
Tehát a "napfényes házak híre" mindenhová elér, és mindenki számára kecsegtető...
Aki e fenti kritériumokkal tisztában van és nem bánja, annak egy próbát mindenképpen megér!