Casanova - a csábítás szimbóluma

2018.08.26

Ez egyik kedvenc témám. Ráadásul roppant hálás téma is. Mert szinte alig van Itáliában olyan város, ahol valamilyen okból kifolyólag ne lehetne őt megemlíteni, beszélni róla. 

Az egyik kedvenc témám. Ráadásul roppant hálás téma is. Mert szinte alig van Itáliában olyan város, ahol valamilyen okból kifolyólag ne lehetne őt megemlíteni, beszélni róla.
És a borongós időt is jól esik feldobni egy kis pikáns témával, mert ez az lesz.
Tehát Giacomo Casanova, 1725-ben született Velencében (és innentől igyekszem is elkerülni a száraz évszámokat, csupán azért volt erre szükség, hogy a korban "el tudjuk helyezni őt"), kétségtelenül a csábítás szimbólumává vált. De személyisége sokkal több volt annál, mint hogy az egyszerű házasságszédelgő, csábító szerepében tüntessük fel. És még hosszasan sorolhatnánk hányféle címkét akaszt az utókor szegény Giacomo nyakába, de mivel sok közölük kifejezetten mulatságos íme néhány: kalandor, katona, kém, szerencsejátékos, varázsló, zenész, költő, szabadkőműves, majd besúgó. Az inkvizíció besúgója.
És persze a Velencei Köztársaság (Serenissima) hősének valódi megtestesítője.
Elbűvölő személyiség volt, akinek valódi lénye éppen úgy megfoghatatlan marad, mint a homályos lagúnák hangulata.
Szívtipró, aki imádta a hölgyeket és a hölgyek is imádták őt. Ám kissé vargabetűvel jutott el eddig a szerepig, ugyanis családja papnak szánta őt, sőt Padovában még doktori címet is szerzett világi és egyházi jogból, de bizonyára komoly üzenet volt a számára, hogy talán mégsem ezt a pályát szánta neki a sors, amikor prédikáció közben leesett a szószékről. Ugyanis annyira részeg volt.
Kacérkodott a katonai pályával is, főként a szép, színes egyenruhák hozták őt lázba.
Majd Casanova szép lassan rálépett arra az útra, ami miatt mi is ismerjük őt.
A hódítások sora és minősége felsorolhatatlan, de íme néhány izgalmas részlet: muranói apácák sora, egy állítólagos magyar úrihölgy, Henriette, Krisztina hercegnő, velencei nemes családokból származó hölgyek...
Ekkor nagyjából 30 éves. És nemcsak a hölgyek figyelmét kelti fel, de az akkoriban rendkívül hatékonyan és jól működő velencei igazságszolgáltatásét is.
Végül elfogják és börtönbe kerül. A vád varázslás, szabadkőművesség és házasságszédelgés. Giacomo a hírhedt "Ólomkamrákba" (Doge palota felső szintjén található börtön volt) kerül, ahonnan magától értetődő módon regényes körülmények között megszabadul. Ez szarkasztikus megjegyzésem ellenére akkoriban valóban igazi csoda volt. 
Keveseknek sikerült. 
Természetesen igyekszik mihamarabb maga mögött hagyni Velencét. Még ide hozzánk Budára is ellátogat, az állítólagos indok a kitűnő magyar gyógyvíz. 
Ám természetesen nemcsak ez mozgatta meg a fiatalember fantáziáját, hanem a fogadós lánya is. Így aztán Giacomo egy nap kénytelen volt az ablakon át távozni, nyomában a feldúlt apával.
Az épület ma is áll, a Batthyány téren található, Fehérkereszt fogadó néven.
Ekkoriban bejárja Európa szinte összes híres szalonját, ahol "belépője" szökésének története, ezzel igyekezett magának támogatókat találni. 
Érdekelte őt az okkultizmus, a kabbalisztika, az alkímiai, sőt még a titkosírások megfejtése is.
Közel 50 éves, amikor ismét visszatér Velencébe. 
Ekkor az inkvizíció kémje lesz. 
Zárásként egy Casanova tréfái közül, megesett, hogy eloldotta a kikötött gondolákat, majd felébresztette a papokat, bábákat, hogy azonnal szaladjanak a természetesen nem létező betegekhez.
Bizonyára rengetek női szívet tört össze és sokak életét keserítette meg, de egy dologban azonban biztosak lehetünk, egy roppant színes és a maga módján briliáns figura lehetett.

Plusz infó: már kidolgozás alatt van egy sétánk, melynek témája a Budapestet megjárt hírességek. Casanova is köztük lesz.

A kép forrása: Moviesrelated